Categorii

Căutați în acest blog

marți, 26 august 2014

#2 Musaca dietetica de vinete

O amintire de gradinita

Prima intilnire constienta cu vinetele a fost la gradinita. Inconstienta culinara, as numi-o! Imi amintesc cum un linguroi imens s-a revarsat in farfuria mea cu niste chestii patrate vinetii cu gust de burete.
-Nu-mi place!
Bucatareasa mi-a raspuns ceva de genul:
-Asta a trimis Santieru', ce pot sa fac?! (pe vremuri, gradinitele erau arondate fabricilor si uzinelor patriei)
Mancarea nu conta oricum prea mult pentru mine, nu-mi placea decat mazarea (dar asta e o alta poveste).
Cam pana la adolescenta nu am mai vrut sa vad vinete in farfurie, sub orice forma mi-ar fi fost servite.
Cu chiu, cu vai mi le-a reintegrat mama in sandvisuri cu salata de vinete si branza si in musaca.
Pana cand au ajuns una din legumele mele preferate.

Si pentru ca de obicei vinetele sunt gatite cu prea mult ulei, va propun reteta mea de musaca de vinete, dietetica, dar delicioasa!

Reteta 
4 portii
Dificultate: simpla
Timp de preparare: 15 min
Timp de coacere: 45 de minute la foc mediu

ingrediente (din gradina lui Moise, bineinteles)
-4 vinete tinere (cu coaja alba sau lila sunt mai putin agresive decat cele vinete). Vinetele nu se decojesc. Vinetele nu se lasa la scurs cu orele, asa cum ati  mai citit prin diverse carti de bucate. Asta inseamna ca trebuie sa le pregatiti repede, sa nu se oxideze.
-4 ardei rosii
-6-8 rosii, depinde de marime
-o capatana de usuroi
-2 cepe medii
-patrunjel, busuioc, piper, foi de dafin, sare dupa gust, un strop de ulei de masline
-mozzarella sau parmezan, cat sa acopere intr-un strat subtire mancarea
Daca vreti, puteti aduga si carne in reteta c. 300g pulpa de vita tocata (bine ar fi sa nu cumparati carne tocata, ci sa o tocati proaspat cand pregatiti legumele. Daca tocati carne, puneti si 2 cepe la tocat)







Se taie ceapa marunt si se inabusa cu 4 linguri de apa pe fundul unei tavi / vas yena potrivite (20-25 cm diametru). Fara ulei!
Atentie: daca folositi yena, inabusiti in cuptor, niciodata direct pe foc, se sparge vasul!

Urmeaza partea placuta si ochiului si nasului, pentru ca vom ameseca culori si mirosuri proaspete.
Cand s-a inmuiat ceapa se da la o parte tava pentru a aranja legumele. Peste ceapa punem un strat de ardei rosu taiat julien, apoi un strat felii de vinete (c 3-5 mm grosime), apoi un strat de felii de rosii (taiate pe latime), aruncati o mana de patrunjel si busuioc, usturoi maruntit, praf de sare si o luati de la capat, strat de ardei, strat de vinete, strat de rosii, patrunjel-busuioc-usturoi-praf de sare,

Daca puneti si carne, dupa stratul de vinete, adugati cam o lingurita de carne tocata pe felia de vinete si apoi puneti stratul de rosii. Baza mancarii nu este carnea, ci legumele.

Ultimul strat sa fie cel de rosii peste care presarati patrunjel-busuioc-usturoi-praf de sare. 2-3 foi de dafin. Deasupra puneti pe circumferinta tavii hirtie de copt.

Prefer hartia de copt capacului (care creaza prea multa umiditate si legumele se vor fierbe in loc sa se coaca), dar si foliei de aluminiu (pareri  pro si contra toxicitatii foliei de aluminiu la prelucrarea termica). Hartia de copt mentine o umiditatea adecvata la coacerea legumelor, sucurile lor se vor amesteca si hartia va permite evaporarea surplusului de umiditate, nefind inchisa tava ermetic. Mancarea se va coace usor la o temperatura a cuptorului de c. 200 grade C.



Dupa ce ati scos mancarea din cuptor, presarati deasupra intr-un strat subtire mozzarella proaspata sau parmezan.

















Pofta buna!