Dar să o luăm de la început.
În octombrie am pus pentru prima dată varza, în niște bidoane de 40l. Rețeta, în direct de la soacra mea, (care de altfel m-a și ajutat la operațiune, adică eu am stat și m-am uitat):
-Se culege varza, se lasă câteva zile la ofilit (în cazul meu 2 săptămâni, în magazie, unde, constat acum au mai rămas 2 verze, voi raporta peste câteva zile cum au rezistat diverselor geruri). Rostul „ofilirii” este să se subțieze foaia de varza pentru sarmale
-Se scobesc cotoarele (nu foarte agresiv pentru a nu pleca toate frunzele la plimbare), se umplu cu sare („de murături”, adică fără iod), se așează verzele nițel îndesate dar nu foarte tare, am mai completat cu vreo 3 pumni de sare.
-Am pus o gutuie, bețe de mărar uscat și ar mai fi trebuit să pun și știuleți de porumb, și, desigur, apă
După această operațiune am ținut bidoanele o săptămână în camera centralei, unde era mai cald, pentru a demara reacțiile de murat.
În această perioadă am efectuat fără prea multă tragere de inimă, dar totuși la maxim 3 zile distanță este, desigur, suflatul verzei.
Și aici intervine măreața revelație, pentru că suflatul verzei la bidoanele de 40 de litri nu e mare scofală, dar tura a doua de varză a fost „depusă” într-un butoi de 150l (sau mai mult) unde nu prea mă vedeam bolborosind toată coloana de mai bine de 1m de moare.

Revelația a venit atunci când vecinul meu, care împrumutase butoiul cel mare pentru a depozita grâul, mă întreabă dacă flanșa cu robinet pe care o montasem este suficient de etanșă și nu o să pierd zeama de varză prin pivniță.
Ahaaa! Păi da' eu pot folosi robinetul ca să vântur varza cu căldarea, de ce nu mi-o fi spus nimeni că se poate si-așa. Și uite-așa am transformat munca pulmonară în muncă manualo-dorsală.
PS. Atât tura I cât și tura II au avut prea puțină sare. La bidoanele mici n-a fost problemă că s-au terminat repede, dar la butoiul mare a trebuit să mai completez (deocamdată cu 1 kg în plus, dar cred că mai trebuie) ca să-mi țină mai până la vară.
frate, cat am ras :))).
RăspundețiȘtergerevezi cum ne complicam singuri ( eu sunt specialista in asa ceva): compresoare, motoare, cand solutia o aveai la indemana.
anul asta am pus si eu varza pentru prima data, cu mama in telefon dandu-mi indicatii pretioase. mie mi-a iesit sarata, pana la urma s-a ocupat Lucian de ea - a mai scos zeama si a pus apa, a iesit o minunatie, mai ales zeama.
nu prea sunt buni stiuletii de porumb, cica fermenteaza sau mucegaieste, nu mai stiu exact, si se strica ( tot de la mama citire - asa ca n-am pus).
Deocamdată asta din butoiul mare e ok. Problema e ca punând-o undeva în decembrie a fost destul de frig și nu s-a prea murat. Într-adevar ori a fost an bun pentru varza murată ori a fost norocul începătorului, ori pentru că a fost prima producție proprie nu îmi amintesc să fi mâncat varza așa bună.
ȘtergereCe-i facut de tine este mai bun si mai gustos, e normal.Problema vanturatului, asa-i spune la noi la suflatul in moare se poate rezolva mai simplu cu o pompa de acvariu la baterie si o piatra de aer legata la un furtun de perfuzie ( toata afacerea te costa cam 30 ron)- si nu te mai chinui, in 10 minute se aereaza toata zeama dintr-un butoi mare fara probleme. Si eu m-am chinuit putin cu sflatul in fel de fel de tuburi care nu ajungeau pana la fundul butoiului si anul trecut am renuntat. O zi buna va doresc.
RăspundețiȘtergereDa era si pompa de acvariu pe lista (de fapt pentru vinturat fosa septica) dar m-am gandit ca nu "bate" un metru si ceva mai jos.
ȘtergereEu mai pun la varza si putina sfecla rosie ca sa vad moarea rozalie:))
RăspundețiȘtergereSuflatul ma omoara de fiecare data:)
Mulțumesc, o sugestie foarte buna!
Ștergere