Categorii

Căutați în acest blog

marți, 12 februarie 2013

Administrative

Am făcut un pas MAAAARE în drumul spre obținerea certificării de producător ecologic.

Am obținut ID-ul pentru Registrul Unic de Identificare (cunoscut și sub numele de Registrul Fermierilor, scrie și pe site).

Sper ca nu v-ați înecat de râs.

Încerc să-l obțin de vre-un an, din care de 3 luni chiar serios.

Nu a fost chiar așa dificil. A presupus:
1.) o vizită la APIA Ilfov - centrala (care e in București) care m-a îndrumat către APIA Ilfov - Snagov, de care aparține Perișul, pentru că ei se ocupă doar cu marii fermieri (peste 100ha, dacă nu mă înșel);
2.) un telefon la aceștia din urmă, care m-au informat că dacă doresc să depun cerere de plată (a subvenției) să revin după 1 martie, iar dacă vreau doar ID să mă adresez la centrală, unde să mă prezint cu actele de proprietate ale terenului, cartea de identitate și ibanul unui cont personal;
3.) 8 ore de căutat actele de proprietate ale terenului meu,
4.) 1 oră așteptat la coadă la o bancă pentru a-mi deschide un cont în care NU o să primesc subvenția (pentru că nu am suprafața minimă pentru a mă califica la subvenții 1ha după APIA, 0,5ha după consultantul de la organismul de certificare, încă nu am adunat energia necesară pentru a studia legislația pentru a vedea cine are dreptate)
5.), o nouă vizită la APIA Ilfov - centrala, un de am completat un formular cu indicația „Nu luați în seamă rubricile, e nevoie de datele dvs. de buletin (nu exista decat rubrica de CNP) și adresa terenului”. Și nu a fost nevoie de nici un act de proprietate, pentru că nu depuneam cerere de plată...

Din păcate nu am ce arăta. Aplicația  IPA (nu știu ce înseamnă) online spune că ID-ul sau CNP-ul nu sunt corecte, dar este de așteptat, pentru că se blocase calculatorul când au încercat să introducă datele.

Deci, poate că nu e cazul sa mă bucur încă?

10 comentarii:

  1. desi nu e de ras cum merg lucrurile la noi, nu m-am putut abtine sa nu rad :).
    parca tot vor sa ne bage bete-n roate. cum vrei sa faci ceva zbang! una in moalele capului, sa treci la loc..
    o sa reusesti, sunt sigura.
    mersi ca ai scris si pe noi ne intereseaza

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil ca se putea rezolva de la prima vizita la APIA numai ca in momentul respective eram ferm convins ca voi putea aduna suprafetele pentru a ma califica la subventie, ceea ce insemna ca trebuie sa ma duc la Snagov. Pana la urma nu a fost cazaul (sau daca va fi va fi in martie)

    RăspundețiȘtergere
  3. Folositor blog...multumim pentru detalii !

    Deci...care ar fi pasii pe care un gradinar care n-are mai mult de 1000mp trebuie sa-i faca pentru a se certifica bio ? Si inca o intrebare...e musai sa fi PFA / II / SRL sau alta forma de organizare juridica, sau poti fi doar produactor ( persoana fizica ) ?

    Multumesc frumos !

    RăspundețiȘtergere
  4. Deocamdată nu știu drumul complet, dar pasul următor este încheierea contractului cu un organism de certificare. Lista tuturor celor care s-au înscris în Romania se găsește pe site-ul MADR (http://www.madr.ro/pages/page.php?self=01&sub=0107&tz=010709).
    Am aflat însă de la un coleg, care a avut o experiență neplăcută cu un certificator local, ca de fapt se poate încheia contractul cu orice organism de certificare dintr-o țară europeană. După aceea cred că trebuie iar depuse niște hârtii la Direcția Agricolă. Voi afla curând. Deocamdată aștept de niște săptămâni să îmi vină ofertele de la câteva organisme să pot compara termenii.

    RăspundețiȘtergere
  5. În ceea ce privește forma de organizare: depinde de scopul activității. Persoana fizică (ne PFA) nu poate vinde decât direct consumatorului final. Sigur asta alte persoane (de exemplu la piață), probabil poate vinde unui procesator (fabrică de conserve sau restaurant). Pentru legume nu e nici o restricție de cantitate dar pentru produse animaliere există o limită minimă de producție (de ex 1000 ouă pe lună de la maxim 50 de găini).
    Celelalte forme de organizare pot fi necesare în cazul accesării de finanțări (bănci sau fonduri europene)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu stiam ca o persoana fizica poate vinde oricui cu borderou de achizitie, deci si unei persoane juridice, procesator sau ce-o fi el. Asa fac de ex. cei de la Biocoop.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e. Vad ca ramane si in propunerea de OUG pentru reglementarea pietei produselor agricole (http://www.madr.ro/pages/proiecte2013/proiect-oug-masuri-reglementare-piete-produse-agricole-update05.02.2013.pdf)

      Ștergere
  7. Ce aproape sunteti, noi stam in Corbeanca:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e. Dacă nu vă deranjează aș dori să vă fac o vizită pentru că am mai multe întrebări referitoare la păsăret.

      Ștergere
  8. Cum sa nu, vorbim pe mail si stabilim o zi de comun acord si veniti!:)

    RăspundețiȘtergere