Categorii

Căutați în acest blog

marți, 12 martie 2013

Prima floare

Dacă mai era nevoie de confirmare că primăvara a venit cu adevărat, brânduşele au iesit să înveselească atmosfera.
Sparanghelul încearcă şi el să spargă „gheaţa“, parcă mai târziu faţă de anul trecut.

8 comentarii:

  1. Cum ai procedat cu sparanghelul?L-ai semanat direct in gradina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am pornit la pahare (sau tăvițe alveolare) cam în perioada asta. L-am transplantat la loc definitiv când avea un „brăduț” de 5-10 cm. Acum e în anul 4.

      Ștergere
    2. Multumesc mult.O sa incerc si eu.Am luat un plic dar nu eram sigura cum sa il pun :)

      Ștergere
  2. Intr-adevar este minunat in perioada asta in gradina. Ne bucuram cu totii de venirea primaverii.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am prea vazut sparanghel prin gradinile romanilor.
    Cum e, cu ce se aseamana la gust, cum se cultiva?
    Stiu ca in afara e foarte popular :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cultivat e destul de simplu, se seamănă, se păstrează cât de cât liber de buruieni (nu e cazul la mine, îl cam caut printre pir și napi), și se recoltează începând cu anul 3 (până în anul 25, teoretic).
      E cam de înțeles de ce nu se cultivă. Ocupă terenul pentru a obține o recoltă de câteva tone la hectar pe parcursul a 5-10 zile. Și, în plus, (am fost informat) crește în mod spontan prin pădurile tinere, sau cel puțin în cele de pe malul Argeșului.
      Anul trecut am recoltat cam 20 de muguri, experiența culinară probabil că n-a fost memorabilă pentru că nu-mi amintesc cum a fost, dar citesc că trebuie ceva experiență în a-i găti pentru a obține gustul optim.

      Ștergere
  4. sparanghelul meu este in al 2-lea an, are intre2 si 10 cm. oare ar trebui sa il transplantez pe un loc definitiv? si daca da, transplantez individual fiecare tija? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din câte știu eu, sparanghelul se transplantează pe timpul iernii, înainte de a intra în vegetație. Eu l-am semănat în alveole și când avea câțiva centimetri l-am plantat la loc definitiv (la distante de vreo 20cm între plante), dar la toamnă va trebui să-l mut din motive de reorientare a rândurilor. Am văzut/citit că se transplantează planta care rămâne în pământ după ce mor tulpinile aeriene iarna (englezii îi zic „crown”).

      Ștergere